31.5.2012

Blondiet

Blondie eli "sitruunamokkapala" on ihana herkku erityisesti kesään. Resepti on bongattu Pinterestin kautta Bakergirl-blogista. Mulla on Ikean mittasarja, jossa on 1/2 cup -mitta, jonka on 1,25 desiä, joten olen vähän oikaissut ja käyttänyt tuota "muuntotaulukkona" eli noin 1,5 mitallista on ollut tuo 3/4 cup. Ei siis ole mitään hipistelytarkkaa mittojen kans, hyvää tulee silti. Laitan tähän reseptiin sulkuihin desimitat.

Tämä on tosiaan moni kakku päältä kaunis -resepti, eli maku on ulkonäköä parempi. :)


2 sitruunaa
3/4 cup jauhoja (1,8 dl)
3/4 cup sokeria (1,8 dl)
1/4 tl suolaa
1/2 cup voita (reilut 100 g, miehen mielestä 125 g)
2 isoa munaa (3 pienempää on ok myös)
1/2 cup tomusokeria (1,2 dl)

Ota voi/margariinit lämpenemään huonelämpöön. Raasta sitruunoiden kuoret (jos menet nyt ostamaan raastinta, niin suosittelen Cuisiprota!) ja purista mehut. Me ei löydetty ei-sähkökäyttöistä puserrintamme, joten oon puristanut mehut ihan haarukalla. Näitä jää molempia, joten ei oo niin tarkkaa. Kuoriraaste ja mehu jäävät tässä vaiheessa odottamaan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele noin 20 x 20 cm uunikulho tms. (mulla on ollut isompia; tää on about sama määrä taikinaa kuin siinä browniessa, jos on tehnyt niitä). Minusta tupla-annos vois olla aika lähellä pellillistä, ellei sitten tripla. Päällistä voi tehdä tarpeellisen määrän helposti.

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja pehmennyt rasva joko koneella tai muuten siinä kulhossa, jota käytät sekoituskoneesi kanssa (jos sellainen on). Sekoita toisessa astiassa munat, 2.5 tl sitruunan kuorta ja 2 rkl sitruunan mehua ja lisää tämä seos jauhoseokseen. Sekoita esim. yleiskoneen medium-tehoilla pari minuuttia, kunnes on tasaista.

Kippaa ja levitä seos voideltuun uunivuokaan. Laita uuniin, paista 25 minuuttia. Lopputulos on reunoilta vähän ruskeampi, muuten vaalea (voi kokeilla tulitikulla keskeltä, jääkö siihen kiinni jotain, mutta mä en oo ikinä osannut tota juttua, joten en tee niin). Pitää antaa jäähtyä kunnolla.

Päällinen: Sekoita 1 rkl sitruunan mehua ja 2 tl kuorta tomusokeriin. Koostumusta voi muokata oman mielen mukaan; mehusta tulee kirpsakkuus/happamuus, kuoresta maku ja sokerista makeus. Mä siis tykkäisin ihan litkusta... Kahden leivotun kakkusen perusteella sanon, että kannattaa laittaa se sille oikealle yläpuolelle, niin se ei ehkä ime niin paljon sitä päällistä kuin huokeampi alapuoli.

Halutessasi voit toki lisätä tummaa suklaata taikinaan. Se onnistuu niin, että leikkaa suklaan pieneksi ja sekoittaa sen kevyesti sekaan ihan vikana. Toinen muuntoidea on tehdä herkku muffarivuokiin; toimii hyvin!

Kaakaovanukas



Helppo ja halpa (gluteeniton) lasten herkku:
Kaakaovanukas

3/4 l maitoa
1/2 rkl voita tms
3/4 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl maissijauhoa (esim. ihan tavallinen Maizena)

Laita kaikki kasariin/kattilaan ja sekoita, kunnes kiehahtaa ja saostuu vanukkaaksi. Tosi helppo siis, mutta tässä on yks ongelma: maitoruoat palaa tosi helposti pohjaan. Suosittelen siis pinnoitettua kasaria tai jos jaksaa vesihaudetta eli kerroskattilaa, niin sekin käy. Mulla on pinnoitettu kasari ja laitan valmiiksi astian, johon kippaan valmiin vanukkaan jäähtymään.

Päälle kannattaa laittaa sokeria, ettei vanukas kuoretu. Tosin pikkupikkuveljelle piti laittaa aina moneen kippoon tätä kuorettumaan, koska siitä se oli parasta. Päälle voi ripotella vaikka Marianne-raetta maustamaan aikuisten annoksia. (Resepti on mun äidin kotitalouskirjasta.)

Tonnikalalasagne


Tämä resepti on bongattu Cittarin esitteestä, maustekurkkua sisältänyt alkuperäisresepti on Pirkalta.


lasagnelevyjä
2 purkkia tonnikalaa öljyssä
1 purkki Valion Viola juustokeittoa
2 iso tomaattimurska (oon käyttänyt Pirkka luomua)
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
öljyä paistamiseen
pizzamaustetta (eli basilika, oregano jne)
suolaa
margariinia tms vuoan voiteluun
juustoraastetta päälle

Hienonna sipulit ja valkosipulit, kuullota (eli paista vähän) öljyssä pannulla. Valuta tonnikalat (mä oon vaan liruttanut öljyn kannen välistä, kun oon laiska). Lisää pannulle tonnikalat, tomaattimurska ja mausteet, anna hautua sen aikaa, kun otat muut kamat esille ja voitelet vuoan. Niin ja laita uuni lämpenemään, 200 astetta.

Laita vuokaan pohjalle tonnikalatomaattisösseröä, siihen päälle lasagnelevyjä. Seuraavaksi lisää tunaa, juustokeittoo ja lasagnelevyjä. Toista sama, kunnes tonnikala loppuu. Päälle lasagnelevyjä, loput juustokeitot ja juustoa. Juustoa on hyvä olla riittävästi, ettei ylin kerros kuivu kovaksi... Eli jos kattoo ton alkuperäisin reseptin (linkki löytyy reseptin otsikosta), niin 75g on musta vähän alakanttiin.

Paista uunissa 200 asteessa 55 minuuttia ja anna vetäytyä hetki ennen ruokailua.

Vaihtelua: Voi tehdä ihan normaalina jauhislasagnena tai laittaa sekaan tuoretta tomaattia... Kumpikin toimii!