3.1.2014

Omenakaramelliblondie


Aloitin uuden vuoden leipomalla. (Ois pitänyt hoksata kääntää tämä kuva jompaan kumpaan suuntaan kyljelleen, niin ois ollut ilmiselvemmin I see faces.) Pinterestissä törmäsin Salted caramel blondie -reseptiin, ja muutamien kokeilujen jälkeen olen muuttanut sen omenakaramelliblondieksi. Blondie on vaalea brownie, ja koska meillä tykätään browniesta ja sitruunablondiesta, niin tämä nimi on hyvä enne.


Idea on karamellikastikkeessa, jota pyöritellään taikinaan. Omenapalojen kanssa tämä sopii meidän makuumme siinä mielessä, että leipomus ei ole lopputulokselta tasainen, vaan makuvaihteluja löytyy joka haukussa. Makeaa tämä omenasta huolimatta kyllä on.



Omenakaramelliblondie

113 g voita tai margariinia
1 kuppi (2,5 dl) sokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
1 kuppi (2,5 dl) jauhoja
2 omenaa
reilut 1/4 dl karamellikastiketta

Ensin karamellikastike: teen sen Add a Pinch -sivun ohjeen mukaan fariinisokerista ilman suolaa. Tiivistettynä 2,7 dl fariinisokeria ja 170 g voita/margariinia sulatetaan, levyn sammuttamisen jälkeen lisätään sekaan noin 3 dl kermaa - puolitetusta kastikkeestakin jää yli.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Ota voi/margariini huoneenlämpöön. Kuori ja pilko omenat. Laita leivinpaperi noin 20x20 uunivuokaan tai jos olet viitseliästä tyyppiä, voitele vuoka.

Vaahdota voi/margariini ja sokeri. Sekoita mukaan muna, vaniljasokeri, suola, leivinjauhe ja jauhot. Lisää lopuksi myös omenat.

Levitä mönjä uunivuokaan. Laita päälle lusikalla karamellikastiketta. Ota grillitikku tai joku vastaava, pyörittele kastiketta taikinan sisään (varo pohjaa, jos on se leivinpaperi....). 

Paista noin 30 minuuttia, mutta tarkkaile aikaa, kun ilman omenaa oleva ohje suosittelee 20-25 minuuttia. Uuniin mennessä leipomus näyttää tältä, kypsän version näkee tuosta vähän ylempää. Leikata kannattaa vasta kunnolla jäähtyneenä. Kaveriksi voi tarjota tästä jäänyttä karamellikastiketta, jäätelöä tai ihan vaan juomista. Kummasti tämä katoaa meillä jääkaapista suhteellisen nopeasti...

Vaihtelua tähän saa suolalla, jota voi joko sulattaa karamellikastikkeeseen tai lisätä uunista otettaessa ripottelemalla pintaan.



Muokattu 09/09/14:
Lisätty ainesosiin omena, säädetty kuppien muuttamista deseiksi.

Muokattu 20/09/14:
Miks kukaan ei sanonut, että nuo desikäännöksethän on yhä ihan pielessä?! No nyt pitäis olla kunnossa.

2 kommenttia:

  1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Ja kiitos! Taidan kuitenkin jättää väliin, kun tämä ei ole varsinainen ruokablogi kuitenkaan.

      Poista