2.5.2014

Ne Keksit eli Elisan maailman parhaat suklaacookiet


On reseptejä ja on Reseptejä. Epäilen noin kaikkien tietävän, että meillä tehdään ja rakastetaan yksiä tiettyjä keksejä. Eka kertaa me on syöty niitä Elisan tekeminä - olivat kuulemma pikaratkaisu Google kaverina, mutta en usko! Kuitenkin niitä oli salaa kehitelty vuosikausia... Kunnia näistä ei kuulu minulle, mutta jaan reseptin silti.

Reseptin pohja on Kotikokki-palvelusta löytyvä metsänvartijan lisäämä American chocolate cookie. Varsinainen juttu näissä on kuitenkin suklaa, joka on Fazerin Lontoonrae-levy. 


Maailman parhaat suklaakeksit
(pohjana tämä resepti)


150 g margariinia/voita (tai noin 1,5 dl juoksevaa margariiniä)
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
----
2 munaa
---
3 dl jauhoja
1 rkl kaakaota
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
---
levy Fazerin Lontoonrae-suklaata


Ota voi/margariini pehmenemään huoneenlämpöön (juoksevaa voi käyttää sellaisenaan). Myös munat voi ottaa lämpenemään ihan hyvin. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Leikkaa suklaa paloiksi. Laita rasva ja sokerit yleiskoneeseen vatkautumaan vaaleaksi kuohkeaksi mönjäksi, älä kuitenkaan tee tätä huolella ja vaivalla vaahdoksi, vaan jätä homma puolitiehen. Siivilöi kuivat aineet yhteen kippoon, sekoita ne keskenään. Sekoita munat hyvin sokeri-voi-seokseen. Sekoita kuivat aineet mukaan. Sekoita lopuksi käsin suklaat sekaan.

Tee lusikoiden avulla taikinasta nökäreitä leivinpaperille (pellille). Keksit leviävät, jätä siis tilaa. Paista 200 asteessa noin 9 minuuttia.* Taikinaa voi myös pakastaa. Kun pitää taikinaa ensin hetken jääkaapissa ja tekee sitten taikinasta pötköjä kelmuun, voi vieraiden tai herkkunälän yllättäessä laittaa uunin lämpenemään ja leikata pötköstä paloja suoraan uuniin (olen paistanut pari minuuttia kauemmin). Itse asiassa näin kekseistä tulee kauniimpia, mutta rakenne ei tunnu suussa yhtä kivalta. Keksit leviävät näin vähän vähemmän. Yhden reseptillisen voi puolittaa, jolloin satsi on noin pellillinen kerrallaan.

* Tuplataikinasta saa siis tupla-annoksen - osan voi laittaa pakastimeen. Koska suklaa laitetaan vasta lopuksi, voi tuplaversioon käyttää hyvin erilaisia suklaita. Suklaa- ja rasvavalinnoilla tästä voi tehdä erittäin helposti laktoosittoman. Alkuperäisessä versiossa on pähkinää, mutta pähkinätön on vähän allergiaystävällisempi.

* Taikinaa voi pitää siis yönkin jääkaapissa. Pidän yleensä yhtä pellillistä paistaessa taikinan odottamassa kylmässä. Tämä taikina tykkää enemmän kylmästä kuin kuumasta!

* Myös Maraboun minttukrokantti toimii erittäin hyvin, jos haluaa välttää lakua tai ihan vaan vaihtelua.

* Bonuskevätvinkki: kerhojen vetäjät saivat meiltä jouluna näitä keksejä saatetekstillä "Kiitos, kun keksitte kivoja juttuja!"


muokattu 09/09/14:
Lisätty maininta siitä, ettei kannata vatkata rasvaa ja sokeria kunnolla vaahdoksi. Vaahdotin ne nimittäin viimeksi ensimmäistä kertaa ikinä kunnolla ja lopputuloksena mies kysyi järkyttyneenä, mikä niissä kekseissä on mennyt pieleen. Pakastetutkin lösähtivät soikeiksi pötköiksi, vaikka taikina oli levännyt jääkaapissa yön ennen pötköttämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti