19.5.2016

Halpa, helppo ja nopea lahja: saippua-astia hamahelmistä

saippua-alusta muovihelmistä

Tähän aikaan vuodesta monessa kodissa pähkäillään kiitoslahjoja kouluun opettajille, päiväkotiin hoitajille ja kerhoon ohjaajille. Me tehtiin hamahelmistä eli inkkarihelmistä eli silityshelmistä eli muovihelmistä saippuakippoja sukulaisille joululahjoiksi (ja samoja kippoja myös kookos-kahvi-vartalokuorintapaloille, niistä ehkä myöhemmin). Silloin ostettiin paikalliselta käsityöläiseltä käsintehdyt saippuat ja kasvosaippuat Mádaralta, nyt ostettiin saippuat ihan vain Tigeristä. Näille lahjoille tulee Tigerin saippualla hintaa reilut kaksi euroa, eli onnistuu pienelläkin budjetilla.

apuna astia, öljy ja suti

Kaikki tarvittava on tässä: muovihelmet, öljy, pullasuti, uuninkestävä astia ja saippua. Aluksi kannattaa laittaa uuni lämpeämään, 200 astetta on hyvä.

helppo lahja

Ensimmäiseksi (tai no toiseksi uunin lämmittämisen jälkeen) voidellaan uuninkestävä astia öljyllä. Meillä on käytössä Iittalan Teema-sarjan Mini tarjoiluvati (astian löytäminen ja hommaaminen oli meille jouluna haastavin homma), mutta mikä tahansa sopivaksi katsomasi käy. Huomioithan, että kaikki lasinen ei kestä uunia.

Öljyä vati, ja kippaa Hama-helmet tai kopiot kippoon. Helmissä on vähän eroja: minusta Tigerin helmet sulaa aitoja Hama-helmiä kivemmin, mutta haisevat sulaessaan. Tähän saippua-astiaan meni noin tuhat muovihelmeä, eli puolikas Tigerin pussi tai kokonainen Hamoja.


Muovihelmiä ei onneksi tarvitse yksitellen latoa kulhoon, vaan pohjalta painelemalla helmet nousevat reunoista ylös suhteellisen tasaisesti. Toki voi viimeistellä yksitellen, jos haluaa selkeähkön reunan. (Jos haluaa ihan supertasareunaisen kipon, niin lämpimänä voi saksilla leikatakin.)


Ja siis kyllä, onnistuu tämä lapsillakin oikein mainiosti. Viisivuotias valitsi värit kerho-opettajien kippoihin. Tässä tulee Hama-helmistä pimeässä hohtava saippua-astia. Miksihän näitä on muuten mun lapsuudessa sanottu inkkarihelmiksi?


Tässä on alusta menossa uuniin. Kaikki on siis tasaisesti reunaan paineltuna, yläreunaa vähän tasasin yksitellen. Uunissa tällaista sulatellaan noin 10 minuuttia, kannattaa ihan kurkkia sinne sisään ja seurailla tilannetta.


Uunin jälkeen tulee vaikea osuus, pitää nimittäin malttaa. Ja kyllä, se on tässä vaikein vaihe. Jäähtynyt kippo irtoaa helposti (Tigerin helmistä tehty Hamoja helpommin). Sit ei muuta kuin pyyhkimään pölyt. Joskus oon jopa tiskannut, vaikka elintarvikekäyttöön nämä eivät luonnollisestikaan sovi.


helppo ja halpa!

Suhtauduin lapsen päättäväiseen valintaan vähän epäillen, vaikka ope varmasti onkin joskus sanonut tykkäävänsä pinkistä, mutta ruususaippuan kanssa näistä tuli varsin nätti setti.


lahjapaketit

Paketoin lahjat tällä kertaa ihan vain sellofaaniin ja tohon perusrusettiini, koska se on helppo ja näyttävä ja vaikuttava, jos ei tiedä sen helppoutta.


Kulho sulatettavista muovihelmistä:
muovihelmiä tarpeen mukaan, näissä noin 1000
uuninkestävä astia
öljyä
pullasuti

Laita uuni lämpenemään noin 200 asteeseen. Öljyä uunin kestävä astia. Kippaa suurin osa helmistä astiaan, painele pohjaan. Lopuksi tasaa reunoja lopuilla helmillä. Sulata helmet uunissa, vähän helmistä riippuen noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä, irrota astiasta ja pyyhi kulhosta öljy. Olet valmis!

saippua-alusta


1 kommentti:

  1. Olipa kätevä! Me tehtiin vaan raparperipiirakka ja leikattiin jokaiselle kahville yksi palanen :D

    VastaaPoista