26.3.2014

Pita (aka tappileipä)



Pita on yksi niitä juttuja, joita ei tule mieleen tehdä itse... kunnes kuulee sen olevan älyttömän helppoa, nopeaa ja halpaa. Tai no nostatukseen menee aikaa, mutta aktiivinen työskentelyaika on lyhyt ja koko hommaan menee vähemmän aikaa kuin vaikkapa makaronilaatikkoon.

Pinterestissä törmäsin Wimbushin perheen pitaleipäreseptiin Under the High Chair -blogista. Ollaan tehty näitä nyt muutaman kerran, ja taidan jo kirjoittaa reseptin omaan reseptivihkooni. Tässä tänne virtuaalivihkoonkin talteen siis. Muokkauksia sen verran, että minä olen googlauksen perusteella tuplakohottanut ja vaihtanut kuivahiivaan siksi, että meillä on sitä aina. Mulla on Ikean 1,25 desin mitta, jossa lukee 1/2 cup ja olen käyttänyt sitä muuntotietona, vaikka se ei ihan virallisesti täsmääkään.


Pitat (pari pellillistä)
(Under the High Chair -blogin reseptiä mukaillen)

pussillinen kuivahiivaa
1 1/4 c vettä
1 tl suolaa
3 - 3 1/2 c jauhoja

Lisää kuivahiiva ja vähän itseäsi lämpimämpi vesi yleiskoneen kulhoon (tai siihen kulhoon, jossa haluat vaivata taikinaa käsin), sekoita. Lisää joukkoon suola ja jauhot vähitellen, vaivaa-vaivaa. Taikinasta tulee paksuhkoa. Kannattaa pyörittää koneessa tai vaivata tässä vaiheessa ihan rauhassa. Jos malttaa, niin kymmenisen minuuttiakin on jees.

Nostata puolisen tuntia liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa. Mä nostatan yleensä kylpyhuoneessa (lattialämmitys) sen aikaa, että siivoan pöydän ja valmistelen lapset + pellit...

Vaivaa taikinaa vähän, tee palleroita. Litistä pallot, kaulitse tasaiseksi. Mä teen yleensä noin cd:n kokoisia lättyjä. Tasaiseksi kauliminen on ilmeisesti Tärkeää. Laita uuni päälle 220 astetta, kohota lättyjä liinan alla kymmenisen minuuttia, kunnes uuni on lämmin (minä kohotan tämän vaiheen yleensä uunin päällä, kun siinä on lämmin). Juuri ennen uuniin laittoa käännä paistinlastalla lätyt toisin päin. Tämä on ilmeisesti toinen Tärkeä juttu - kosteampi puoli tulee siis ylös.

Laita käännetyt lätyt uuniin, paista 10-15 minuuttia. Ei kannata aukoa uunia ainakaan alkuvaiheessa. Pitat saavat kypsyessä vähän kullanvaaleaa väriä.

Minä olen paistanut kahdella pelillä erikseen, mutta alkuperäisreseptissä nämä paistetaan kaikki yhdellä kertaa.


Vinkki-vinkkejä:
Kokeile tehdä pienempiä välipalapitaleipiä.
Sisään voi kokeilla myös poronkäristystä.

3 kommenttia:

  1. Pitaleivät ovat kyllä helpompia, kuin mitä luulisi. Tosin minun reseptilläni kaikki eivät ole aina nousseet ontoiksi. Onnistuivatko sinulla kaikki?

    VastaaPoista
  2. Ekalla kerralla eivät, mutten muista, käytinkö tuota reseptiä ja mikä meni vikaan... Toisella kertaa kaikki, nyt kolmannella yksi ei kunnolla. Miten sun resepti eroaa tästä? Tai onko siinä tuo kääntökikka, jota jostain syystä pidän ollennaisena, vaikken olekaan oikeasti näihin kovin perehtynyt... :D

    VastaaPoista
  3. Muuten aika sama, mutta kääntökikkaa ei käytetty. Se siis kokeiluu seuraavaksi!

    VastaaPoista