10.6.2013

Pompompurkki


Pizzaa on kiva syödä, ja joskus on suorastaan pakko, jotta voi askarrella lapselleen kehittävän lelun, pompompurkin. Pompompurkki on pizzerian salaattikippo. jonka kanteen on tehty askartelupalleron eli pompomin mentävä reikä. Taaperon tehtävä on tunkea pompomit reiästä sisään - vaikuttaa aikuisesta vähän turhalta puuhalta, mutta taaperoista tämä on ihanan addiktoivaa.

Pompompurkin idean bongasin Pinterestistä Second Story Windowin Busy Bag -blogauksesta, joka johdatti Money Saving Momin luo. Alkuperäiseen ohjeeseen lisäsin kuitenkin toisen samanlaisen purkin, koska pompomit vierivät helposti tiehensä... Ja kun kaikki pompomit on purkitettu, vikkelä vanhempi voi vaihtaa kannen tyhjään purkkiin ja homma jatkuu.

Tarvikkeet:
Kaksi muovista kertakäyttöastiaa, toinen kannella
Pompomeja eli askartelupalleroita (löytyy esim. Tiimarista)
Sakset

Leikkaa muovipurkin kanteen sopiva reikä, jotta pompomit saa sisään, eivätkä ne tule itsestään ulos. Kannattaa siis aloittaa pienemmästä ja suurentaa tarpeen mukaan. Sitten vaan pompomit tyhjään osaan, ensimmäinen pompom malliksi sisään ja taapero touhuamaan.

Tein tämän poikaselle hänen ollessaan 1v 4kk ja vielä vuotta myöhemminkin tämä homma kiinnostaa.

9.6.2013

Pizza Monkey Bread




Pepperoni Monkey Bread, jonka bongasin Pinterestin kautta The Sweet's Life -blogista, on yksi meidän suosikkitelkkariherkuista - tätä syödään, kun katsotaan Linnan juhlia tai Euroviisuja. Idea on täyttää pizzataikinanyyttejä pepperonilla ja juustolla + paistaa pallerot kuivakakkuvuoassa. Aikaa tämän herkun tekemiseen kannattaa varata reilusti, nimittäin täytteiden pilkkomiseen ja palleroiden pyörittelyyn menee yllättävän kauan.




Taikinan olen tehnyt Pastanjauhantaa-blogin reseptillä, joka on helppo ja mielettömän hyvä ihan normipitsaankin. Sisälle käy mikä tahansa mausteinen makkara. Alkuperäinen resepti käyttää mozzarellaa, mutta meistä se tuntuu katoavan näistä, joten olemme käyttäneet yleensä Goudaa. Kakkuvuoka voidellaan valkosipulivoilla - minä en ole tehnyt itse, vaan olen käyttänyt Lieksan
valkosipulivoita, jota löytyy kauppojen lihaosastoilta. Myös jokainen pallero voidellaan erikseen tällä, jotta ne saa irti toisistaan helposti.


"Kakku" paistetaan uunissa 200 asteessa noin 35 minuuttia, annetaan jäähtyä hetki ja napostellaan käsin esimerkiksi tomaattikastikkeessa tai tsatsikissa dipaten.

Kaukohalaus




Äitienpäivänä tienoilla teimme taaperon kanssa kaukana asuville rakkaille kaukohalauksia. Idean olin joskus löytänyt Pinterestin kautta Tons of Fun -blogista, tarvikkeet meiltä löytyi kotoa.
Kaukohali on siis kädenkuvat ja käsivarsien mittainen silkkinauha, jotka auttavat vastaanottajaa kokemaan lähettäjän kokoisen halauksen. Tämä on hauska myös vuosittain toistettavana kasvumittana, joten kannattaa tehdä yhdet aina itsellekin talteen!
Tarvikkeet:
Paperia (vahvempi on parempi, kartonkikin käy)
Sormiväriä
Nauhaa
Liimaa
(Kaksipuoleista teippiä)




Molempien käsien kuvat painetaan sormivärillä paperille, kuvien annetaan kuivua. Nauhasta leikataan ranteesta ranteeseen -mittainen (+ liimausvara) pätkä. Leonardo Da Vincin mukaan sormien väli on yhtä pitkä kuin henkilön pituus, joten tätä voi käyttää apuna, mikäli halaaja ei halaja mitattavaksi (huomioi mitassa kuitenkin kämmenten kuvat).
Minä leikkasin käsien kuvat ja taustapaperit pyöreiksi, mutta toki ne voi leikata käsien malliinkin. Muista kuitenkin leikata samalla toinen samanlainen paperi, sillä helpoiten halauksesta saa siistin liimaamalla nauhan kahden paperin väliin. Mä teippasin silkkinauhan ensin kuvapaperin sisäpuolelle, jotta se pysyy varmasti paikallaan.
Kaukohalaus on rakkautta helposti postitettavassa muodossa!

31.5.2012

Blondiet

Blondie eli "sitruunamokkapala" on ihana herkku erityisesti kesään. Resepti on bongattu Pinterestin kautta Bakergirl-blogista. Mulla on Ikean mittasarja, jossa on 1/2 cup -mitta, jonka on 1,25 desiä, joten olen vähän oikaissut ja käyttänyt tuota "muuntotaulukkona" eli noin 1,5 mitallista on ollut tuo 3/4 cup. Ei siis ole mitään hipistelytarkkaa mittojen kans, hyvää tulee silti. Laitan tähän reseptiin sulkuihin desimitat.

Tämä on tosiaan moni kakku päältä kaunis -resepti, eli maku on ulkonäköä parempi. :)


2 sitruunaa
3/4 cup jauhoja (1,8 dl)
3/4 cup sokeria (1,8 dl)
1/4 tl suolaa
1/2 cup voita (reilut 100 g, miehen mielestä 125 g)
2 isoa munaa (3 pienempää on ok myös)
1/2 cup tomusokeria (1,2 dl)

Ota voi/margariinit lämpenemään huonelämpöön. Raasta sitruunoiden kuoret (jos menet nyt ostamaan raastinta, niin suosittelen Cuisiprota!) ja purista mehut. Me ei löydetty ei-sähkökäyttöistä puserrintamme, joten oon puristanut mehut ihan haarukalla. Näitä jää molempia, joten ei oo niin tarkkaa. Kuoriraaste ja mehu jäävät tässä vaiheessa odottamaan.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele noin 20 x 20 cm uunikulho tms. (mulla on ollut isompia; tää on about sama määrä taikinaa kuin siinä browniessa, jos on tehnyt niitä). Minusta tupla-annos vois olla aika lähellä pellillistä, ellei sitten tripla. Päällistä voi tehdä tarpeellisen määrän helposti.

Sekoita jauhot, sokeri, suola ja pehmennyt rasva joko koneella tai muuten siinä kulhossa, jota käytät sekoituskoneesi kanssa (jos sellainen on). Sekoita toisessa astiassa munat, 2.5 tl sitruunan kuorta ja 2 rkl sitruunan mehua ja lisää tämä seos jauhoseokseen. Sekoita esim. yleiskoneen medium-tehoilla pari minuuttia, kunnes on tasaista.

Kippaa ja levitä seos voideltuun uunivuokaan. Laita uuniin, paista 25 minuuttia. Lopputulos on reunoilta vähän ruskeampi, muuten vaalea (voi kokeilla tulitikulla keskeltä, jääkö siihen kiinni jotain, mutta mä en oo ikinä osannut tota juttua, joten en tee niin). Pitää antaa jäähtyä kunnolla.

Päällinen: Sekoita 1 rkl sitruunan mehua ja 2 tl kuorta tomusokeriin. Koostumusta voi muokata oman mielen mukaan; mehusta tulee kirpsakkuus/happamuus, kuoresta maku ja sokerista makeus. Mä siis tykkäisin ihan litkusta... Kahden leivotun kakkusen perusteella sanon, että kannattaa laittaa se sille oikealle yläpuolelle, niin se ei ehkä ime niin paljon sitä päällistä kuin huokeampi alapuoli.

Halutessasi voit toki lisätä tummaa suklaata taikinaan. Se onnistuu niin, että leikkaa suklaan pieneksi ja sekoittaa sen kevyesti sekaan ihan vikana. Toinen muuntoidea on tehdä herkku muffarivuokiin; toimii hyvin!

Kaakaovanukas



Helppo ja halpa (gluteeniton) lasten herkku:
Kaakaovanukas

3/4 l maitoa
1/2 rkl voita tms
3/4 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl maissijauhoa (esim. ihan tavallinen Maizena)

Laita kaikki kasariin/kattilaan ja sekoita, kunnes kiehahtaa ja saostuu vanukkaaksi. Tosi helppo siis, mutta tässä on yks ongelma: maitoruoat palaa tosi helposti pohjaan. Suosittelen siis pinnoitettua kasaria tai jos jaksaa vesihaudetta eli kerroskattilaa, niin sekin käy. Mulla on pinnoitettu kasari ja laitan valmiiksi astian, johon kippaan valmiin vanukkaan jäähtymään.

Päälle kannattaa laittaa sokeria, ettei vanukas kuoretu. Tosin pikkupikkuveljelle piti laittaa aina moneen kippoon tätä kuorettumaan, koska siitä se oli parasta. Päälle voi ripotella vaikka Marianne-raetta maustamaan aikuisten annoksia. (Resepti on mun äidin kotitalouskirjasta.)

Tonnikalalasagne


Tämä resepti on bongattu Cittarin esitteestä, maustekurkkua sisältänyt alkuperäisresepti on Pirkalta.


lasagnelevyjä
2 purkkia tonnikalaa öljyssä
1 purkki Valion Viola juustokeittoa
2 iso tomaattimurska (oon käyttänyt Pirkka luomua)
2 valkosipulin kynttä
2 sipulia
öljyä paistamiseen
pizzamaustetta (eli basilika, oregano jne)
suolaa
margariinia tms vuoan voiteluun
juustoraastetta päälle

Hienonna sipulit ja valkosipulit, kuullota (eli paista vähän) öljyssä pannulla. Valuta tonnikalat (mä oon vaan liruttanut öljyn kannen välistä, kun oon laiska). Lisää pannulle tonnikalat, tomaattimurska ja mausteet, anna hautua sen aikaa, kun otat muut kamat esille ja voitelet vuoan. Niin ja laita uuni lämpenemään, 200 astetta.

Laita vuokaan pohjalle tonnikalatomaattisösseröä, siihen päälle lasagnelevyjä. Seuraavaksi lisää tunaa, juustokeittoo ja lasagnelevyjä. Toista sama, kunnes tonnikala loppuu. Päälle lasagnelevyjä, loput juustokeitot ja juustoa. Juustoa on hyvä olla riittävästi, ettei ylin kerros kuivu kovaksi... Eli jos kattoo ton alkuperäisin reseptin (linkki löytyy reseptin otsikosta), niin 75g on musta vähän alakanttiin.

Paista uunissa 200 asteessa 55 minuuttia ja anna vetäytyä hetki ennen ruokailua.

Vaihtelua: Voi tehdä ihan normaalina jauhislasagnena tai laittaa sekaan tuoretta tomaattia... Kumpikin toimii!

19.4.2012

Tonnikalapasteijat

Nämä tuliset valkosipulitonnikalapasteijat on mun oma suosikki, ja helppo syödä yksikätisenä/seisaaltaan. Alkuperäinen resepti on Kinuskikissan, itse lisäsin siihen maissit raikastamaan.

Kinuskikissan tuliset tonnikalapasteijat

chilitonnikalapurkki: ainakin Pirkalla on, ennen käytin Rainbow'ta
valkosipulituorejuusto: mun suosikki leipomiseen on Creme Bonjour, mutta jos pitää olla täysin laktoositon, niin Viola (joka on koostumukseltaan huonompi)
pakastepasteijataikina: suosin Sunnuntaita, siinä on paljon halvalla (kilohinnalla) ja toimii tässä IMO paremmin kuin vaikka Myllyn paras
pakastemaissia: noin puoli pussia, voi heittää jäisenä sekaan
kananmuna voiteluun

Sulata hetki pasteijataikinaa, mutta älä ihan löllöksi kuitenkaan. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Kauli levyjä suuremmiksi ja puolita ne. Sekoita tonnikala (chilit voi poistaa), tuorejuusto ja pakastemaissit. Jaa täyte taikinalevyihin ja sulje taikinat haluamallasi tavalla. Mä teen yleensä suorakulmioita, laitan munaa taitoksen sisäreunoihin ja painelen haarukalla molemmin puolin. Voitele pasteijat, paista 10-15 minuuttia. Toimii hyvin myös uudelleenlämmitettynä!