10.10.2014

Nutellahko - sokeriton, pähkinätön suklaalevite

Syyskuussa sain idean sokerittomasta syyskuusta. Ihan muuten vaan, ja mieskin suostui. Lokakuun alussa sitten iski totuus:

Ladataan
Do you have any #sugarfree recipes? I mean sweet things. Maple syrup is ok, honey too. @fazersuomi #fazer #brunberg

Nimittäin sokerittomien herkkujen valikoima on lähikaupoissa suurin piirtein sama kuin kymmenen vuotta sitten. (Sokerittomuus on muuten himpun verran helpompaa, kun oma mummo oli diabeetikko, joten melko monet tarjolla olevista brändeistä on tuttuja tuossa mielessä, eikä tarvi ihan jokaista tuoteselostetta syynätä kaupassa.) Tarkoitus ei siis ole viettää herkutonta kuukautta, vaan välttää valkoista sokeria. Sovittiin ennen kuun vaihtumista, että vaahterasiirappi ja hunaja on ok, samoin kylässä ei tarvi alkaa syynäämään tuoteseloisteita. Miehen ei myöskään tarvinnut kysellä työiltamenossa ainesosia, ja mekin käytiin silloin hampurilaisella... Kun tää kuukausi on ihan vaan huviksi, niin vältetään turhaa hankaloittamista, eri asia jos ois joku syy.

Tuon herkkukuvan kommenteissa sain kaveriltani vinkin Deliciously Ella -blogista, josta löytyy hyvän olon reseptejä. Testattiin heti seuraavana päivänä kauppareissun jälkeen kaakaoquinoasuklaata, tosin ko. kaupasta ei löytynyt "puffattua riisiä" eikä quinoaa, joten teimme herkut spelttihunajamuroista. Mun makuun ne olivat vähän liian makeita, muttei olla löydetty kaupoista ykkösvaihtoehtoani riisiä, joten pitänee tehdä reissu Ruotsin puolelle jossain vaiheessa...

Resepti on kuitenkin pelastanut sokerittoman kuukauden, sillä (nuokin on varsin katoavaa naposteltavaa esimerkiksi kahvin kaverina ja) samasta kamasta saa sokerittoman, pähkinättömän Nutellan eli suklaalevitteen. Ollaan ihan hullaannuttu tähän kamaan, ollaan oikea nutellahko. ;) Ja mikä parasta, suklaalevitteen tekee nopeasti ja äänettömästi toisen vanhemman peitellessä lapsia nukkumaan. Jää varmasti tämän kuunkin jälkeen meidän valikoimaan, koska minä en pähkinäallergisena voi oikeaa Nutellaa syödä.

(Näyttää kakalta, maistuu namnamnamilta.)

Ainoa rasittavahko homma reseptissä on mantelivoin tekeminen, kun sitäkään ei kaupasta löytynyt. Onneksi google lauloi sen olevan helppo homma, eli manteleita voi ensin paistaa (ilman mitään öljyjä) hetken pannulla, sitten monitoimikoneeseen ja poraillaan niin kauan, että mantelit ovat muuttuneet tahnaksi. Ja testattu on - minimyllyosa ei toimi, se murskaa mantelit pieniksi ja jättää homman siihen.


Nutellahko - sokeriton, pähkinätön suklaalevite

noin 0,8 dl kaakaojauhetta
6 rkl vaahterasiirappia
5 rkl kookosöljyä
2 rkl mantelivoita (eli tahnaksi asti murskattua mantelia)

Mittaa ainekset kasariin ja sekoita vähän samalla kun kuumennat tasaiseksi liejuksi. VALMISTA!

* Sekä mantelivoi että valmis Nutellahko säilyvät ainakin jääkaapissa ilmatiiviissä purkissa. Nutellahko on jäykähköä jääkaappisäilytyksen jälkeen, mutta leviää ihan ok riisikakullekin.

* Juoksevana Nutellahkon voi levittää suoraan riisikakuille tai sekoittaa sekaan muroja. Sokerittomia muroja löytyy ihan automarketista ainakin Sunspeltin hunajamuro ja Taivalkosken Myllyn TalkMURU.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti