25.10.2016

Gradu pikavauhtia

Onhan se gradukin yksi vuori

Kirjoitin gradun. Kirjoitin gradun nopeasti. Okei-okei, mun on pitänyt kirjoittaa se jo noin sata vuotta, mutta viime talvi oli varattu aikaa juuri opinnäytetyöhön. Sitten mun lähiomainen sairastui, sairaus paheni, muutuin saattohoitajaksi, järjestin hautajaiset sukulaisten kanssa, hoidin kuoleman jälkeen tapahtuvia asioita. Siihen se talvi menikin. En saanut edes haettua jatkoaikaa opiskeluun... joten oli pakko unohtaa ajatukset ja tunteet ja tarttua toimeen. No, rehellisesti sanottuna noin yhtenä iltana horjui oma usko, mutta ylipäätään tiesin pystyväni tähän, jos vain yliopiston suunnalta löytyisi joustoa.

aineiston kerääminen sorsastamalla eli crowdsourcing Twitterissä

Vaikeinta ja tärkeintä oli rajata aihe niin, että gradu lyhyessä ajassa oli mahdollista. Minä käytin graduuni aikaa maaliskuun alusta toukokuun puoliväliin. Jossain vaiheessa päädyin googlen avulla Juha T. Hakalan Ajattelua ja IDEOita -blogin mielettömän hyvään tekstiin Pro gradu sadassa tunnissa, ja näin jälkikäteen laskettuna tuo aikamäärä täsmäsi aika hyvin munkin työhön.

Koska parhaat vinkit on parhaita vinkkejä ja näin gradun jälkeen on paljon viisaampi tiettyjen juttujen suhteen, ajattelin astua taas blogin suhteen harha-askeen jakamalla ne, vaikka onhan tämäkin mutsin pikapika -juttuja. 

Gradu vaatii kahvia

Panosta aiheen rajaamiseen ja aineiston valintaan.

 • Valitse itsellesi tuttu teoria ja sieltä vielä joku helppo palanen, eli esimerkiksi lokerointia (nelikenttiä on maailma pullollaan). Mulle käyttämäni teoria oli aiemmasta opintokokonaisuudesta tuttua. Itse asiassa sain päättää sen aiheen itse - jos on mahdollista, niin tuollainen Special Issue -kokonaisuus kirjallisuuskatsauksena valmistelee hyvin graduun.
 • Minulle oli todella tärkeää myös se, että aihe oli todella selkeästi rajattu (se nelikenttä), eli tiesin tarkkaan, mikä minun tehtäväni on, jolloin tehtävä oli mekaaninen ja siten nopea. Aiemmin mainitun blogin ohjeiden vastaisesti mulla oli Suomessa toistaiseksi melko tuntematon teoria (nousussa kyllä muualla maailmassa), mutta työskentely oli selkeää, kun testasin olemassa olevaa teoriaa uudessa kontekstissa.
 • Teorian suhteen Vinkkejä hyvään graduun -slideista löytyi hyvä ohje: pyri kuin juna kohti sinun tutkimustasi, älä jaarittele kaikkea mahdollista aiheeseen vähän liittyvästä teoriasta. Nykyään gradun voi tehdä vaikka artikkelimuotoisena eli sivumäärä ei ole (ei pitäisi olla) arviointikriteeri. Taitava rajaaminen kertonee osaamisesta enemmän kuin viisi sivua enemmän aiheeseen liittymätöntä teoriaa.
 • Jos on kiire, niin valitse sellainen tutkimusmetodi ja aineisto, että aikataulu on sinusta itsestäsi kiinni. Eli ei haastatteluja, nopea lukija valitsee aineistoksi valmiin tekstin (välttää litteroinnin). Mun aineisto oli ohjaajan motivoima, sillä hän ehdotti, että käyttäisin jotain jo olemassa olevaa aineistona.
 • Luonnollisesti aineistomuodon tuttuus nopeuttaa myös - jos et ole ikinä käyttänyt Twitteriä ja haluat tehdä nopeasti opinnäytetyön, älä ota aineistoksi twiittejä.
 • Mun aiheen rajaus eteni seuraavaa rataa: 
  • Mua kiinnosti työtekijöiden omaehtoinen työpuhe sosiaalisessa mediassa
  • Yritin löytää (jo syksyllä) aiheeseen liittyvää teoriaa
  • Perehdyin psykologisiin sopimuksiin ja työntekijän äänen teoriaan ajatuksena soveltaa molempia 
  • Huomasin, ettei molempien soveltaminen oikein toimi (vaikkeivät olekaan varsinaisesti ristiriidassa)
  • Ohjaaja suositteli aineistoksi jotain muuta kuin haastatteluja, ja julkiset twiitit olivat minulle helppo ja tuttu valinta
  • Päädyin työntekijän ääni -teorian "alateoriaan" työntekijän äänen kategorioista, jotta työ olisi nopea ja mekaaninen suorittaa.

Valmis gradupohja on tie onneen! Ja kahvi!

Ohjeita ja apua ei koskaan voi olla liikaa!

 • Googlaa lisää hyviä ohjeita. Oman tiedekunnan sivuilta kannattaa etsiä muun muassa tiedostopohjaa valmiilla asetuksilla ja niitä juuri tämän tiedekunnan viittausohjeita, mutta esimerkiksi Helsingin yliopiston sivujen alta löytyy varsin kannustavat Vinkkejä hyvään graduun ja Gradun rakenne. Ja tuo mainittu Pro gradu sadassa tunnissa luo uskoa! Pohjatyöhön käytetty aika voi tuntua haaskaukselta, mutta aika moni haaskaa aikaa myös Wordin säätöihin sitten myöhemmin - kerralla oikein tehtyä ei tarvitse korjata myöhemmin.
 • Tärkeintä ja vaikeinta (heti aiheen rajauksen jälkeen) on rakenne. Minä päädyin ihan klassiseen ratkaisuun tasapainottamaan tässä hetkessä olevaa aineistoa ja aihetta.
 • Omaan ohjaajaan kannattaa pitää hyvät välit. Pitää kiinni aikatauluista, infota välillä, joustaa tarvittaessa, huokua itsekin uskoa työn valmistumiseen. Ilman todella joustavaa ja kannustavaa ohjausta gradu näin tiukalla aikataululla olisi ollut mahdoton.

Sorsastus

Twitter-spesifiä gradujuttua:

 • Mulla oli aineistona 21 998 twiittiä seitsemältä eri informantilta. Kaikki olivat kiinnostavia tyyppejä, mutta tähän vaiheeseen meni ihan tajuna aikaa. Jos aineisto olisi tullut vaikka jonkun hashtagin kautta, aineisto olisi ollut vähemmän työlästä eli kaikki twiitit liittyisivät graduaiheeseen. Käytännössä aloin kirjoittaa gradua, vaikka analyysi oli kesken (saturaatiopiste oli kyllä ohitettu tunteja sitten), koska twiittien selaaminen tekstitiedostona uudelleen ja uudelleen oli todella puuduttavaa.
 • Edelliseen liittyen: älä aliarvioi sorsatuksesi voimaa. Mun kahteen pyyntöön ehdotettiin 74 twiittaajaa, joten karsiminen järkevästi, teorian tukemana, seitsemään, oli ihan hyvin. Suosittelen myös toistamaan oman kysymyksen eri aikoina, jolloin eri ihmiset huomaavat sen.
 • Latasin informanteilta Twitterin tarjoamat noin 3200 twiittiä All My Tweets -palvelun kautta, sillä sieltä pystyy lataamaan kenen tahansa julkiset twiitit. Sitten copypastetin twiitit Google Docsiin. Jos tekee vastaavaa, niin ei kannata antaa systeemin laittaa linkkejä, jos niitä ei tarvitse, koska mulla ohjelmat kaatui siihen... Tarvittaessa löysin twiitit tarkennuksia varten Twitterin hakutoiminnolla.
 • Teorialähtöinen sisällönanalyysi toimi twiittiaineiston kanssa.

Luontomaisema zenittää

Muuta:

 • Tunne itsesi opiskelijana: mulla toimii parhaiten se, että saan tehtyä pitemmän pätkän putkeen eli vaikka lähemmäs vuorokauden kunnon paineessa... Ja luontomaisema.
 • Artikkelit löytyy pääosin netistä ja ovat siellä tuoreita, vanhemmatkin löytyy Nellistä. Isot kirjakasat on turhia.
 • Salli itsellesi myös taukoja. Sekä minitaukoja työn välissä että päiviä, jolloin et avaa tiedostoa.
 • Jos meinaa tökätä homma, niin tee muuta osuutta välillä virkistyäksesi.
 • Usko itseesi! Se onnistuu kyllä! Jos just nyt homma tuntuu hajoavan käsiin, niin luota sen kuuluvan prosessiin; timantti siinä vain hioutuu. Aihepaperin ja raakaversion ei tarvitse olla sama kuin lopullinen työ, niiden on tarkoitus auttaa sitä kohti. You can do it!

Ja se gradu - sain erinomaisen arvosanan huolimatta työn sivumäärästä. Jos haluat ihan lukea sen, aihe on siis Työntekijän ääni Twitterissä (jäi sattuneesta syystä vähän työotsikko), niin graduni löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti