27.8.2013

Muotometsästys

Muodot kiinnostavat Nipsua. Kuten Palastelua-tekstissäkin kerroin, se katsoo YouTubesta sellaisia videoita, joissa kerrotaan muoto (englanniksi, venäjäksi tai espanjaksi) ja sitten siitä muodosta tulee joku kulkuväline. Pinterestistä löysin I Can Teach My Child -blogin muodonmetsästysleikin, jossa tulee myös lajittelua. Tämä vaikutti sopivalta leikiltä isälle ja pojalle, joten tehtiin tämä viikonloppuna.


Ensin testattiin, onko termit hallussa, ja olihan ne. Suorakulmio oli sanana uusi, muut tuttuja.


Aluksi leikki eteni vanhempien ennustamalla tavalla. Lapsi ja isänsä etsivät tavaroita, jotka sitten sijoitettiin sopivaan muotoon. Tosin tamburiini meinasi joutua soitinten ryhmään, ja jostain syystä kaikki rakennuspalikat päätyivät kolmioon. Yritettiin ensin miehen kanssa selittää niiden oikeita muotoja, mutta lapsi ei ollut yhtään kiinnostunut.


Syykin selvisi. Kolmio on kirkon katto, ja palikoista tehdään kirkko, joten palikat menevät kolmioon. Logiikka se on sekin...


Tästä leikistä taas huomasi, kuinka leikki (tarkoittaen tässä siis näitä tehtäviä) on kehitystehtävä koko perheelle. Ollaan tehty näitä nyt hyvinkin avoimen leikin periaatteella, eli ei olla välitetty, vaikka leikki lähtee vanhempien näkökulmasta ihan hakoteille. Kyllä se lapsen näkemä polku sieltä paljastuu jossain vaiheessa vanhemmillekin. Samalla vanhemmilla kasvaa kärsivällisyys ja saa muistutuksen siitä, kuinka lapsi ei ole vanhempaa varten, vaan toisin päin. Toisaalta ehkä lapsenkin kärsivällisyyttä saisi tässä tapauksessa joskus vähän kehittää... Mutta tavallaan näen tämän samana kuin kolumnin Näin kasvatat lapsestasi pelokkaan nössön (vaikken ko. kolumnista pitänytkään); lapsen pitää antaa kokeilla, vaikka tekisi mieli kiljua, miten oikeasti pitäisi tehdä.

Toinen hieno juttu leikeissä on kommunikaation kehittäminen. Nimeäminen ja kertominen lisää sanavarastoa. Samoin vanhempi joutuu/saa ohjeistaa lasta, ja myös auttaa vaikeiden kohtien yli. Yksi hienoimpia hetkiä on ollut se, kun ensimmäisen aistilaatikon yhteydessä saatiin leikki jatkumaan sotkujen jälkeenkin. Nipsulle tuo oli harvinaista, ja minulle jotenkin merkittävä hetki. Tuntui, että luottamuskin kasvoi (itse kullakin), että kyllä me päästään muissakin elämän asioissa vaikeiden hetkien yli ilman lopullista ei-ei:tä, ainakin joskus (eli ei sirkuskerhon suhteen, mutta uuden kerhon pesupaikan suhteen kyllä).

Meidän perhe on kyllä ihan hupsahtanut näihin leikkeihin. On niin ihana oppia yhdessä ja itsestä ja toisista ja kokonaisuudesta uutta. Erityisen hienoa musta on, kun lapsi itse pyytää ja innovoi leikkejä. Ehkä tämä on ikävaiheasiakin, mutta jotenkin lapsi on näiden hommien myötä alkanut nähdä enemmän mahdollisia maailmoja. Oppiikohan insinöörilapsi vielä haahuilijaksi? (No okei, ehkä tämä asian palastelu ja perehtyminen ei nyt ole kovinkaan haahuilua, mutta näin meidän perspektiivissä.)

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa käsitteiden opettelua, nimeämistä ja luokittelua. Tää on kyllä (tulevan) puheterapeutin aarreaitta!

    Avoin leikki kuulostaa hyvältä, se on minustakin tosi tärkeää. Tai no, terapiatilanteessa pitää ehkä vähän enemmän strukturoita, mutta myös vapaudelle olisi hyvä olla tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo tarkoituksenmukaisesti etsinyt puhetta kehittäviä tehtäviä, mutta se on kiva lisä. N oppi ekat sanansa tosi aikaisin (10kk), mutta sitten oli liikunnan vuoro kehittyä, ja kunnolla poika alkoi puhua vasta nyt kesälomalla (2,5v). Ei ole oikeastaan ollut kyse siitä, ettei hän osaisi, vaan vaikka onkin aktiivinen ja utelias, niin hän ei ole kokeilijaluonne... Leikkiessä puhutut jutut tulee vähän huomaamatta, ja sitten niitä sanoja voi käyttää muulloinkin. Ehkä eniten puhumaan innostanut juttu tähän mennessä on Etsintätehtäviä-bloggauksesta löytyvät "kartat".

      Samoin ollaan miehen kanssa molemmat huomattu, että leikkien aloittamisen jälkeen Nipsu on alkanut muutenkin sanoittaa leikkejään. Toki tuo on ikävaihejuttukin, mutta epäilen harjoittelun turvallisessa ympäristössä rohkaisseen. Just niinku se juttu, että ollaan käyty vauvasta asti värikylvyssä, ja nyt kotisotkuleikkien myötä hän on alkanut maalata siveltimellä jalkoja jne. Jännä nähdä, miten jatkossa värikylvyssä; pyytääkö työvälineen vai maalaako käsin ja jaloin.

      Poista