28.8.2013

Nappimato


Olen törmännyt ympäri nettiä nappimatoon, button snakeen. Ajatuksena on harjoitella sorminäppäryyttä ja selviytymistaitoja pujottamalla huopakuvioita napin ohi. Nappimato sopii hyvin kahvilakassiin eli busy bagiin. Kahvilakassijuttuja on hyvä pitää mukana kahvilassa tai missä tahansa, jossa pitää odottaa. Itse asiassa vaikka kyläpaikassa, jossa ei ole lapsia/leluja, omat leikit on kiva tapa viihtyä (ja antaa aikuisille vähän juttelurauhaa).


Lisäsin sen verran mutkia matkaan, että tein eri värejä ja muotoja; kaikkia muotoja on kaikkia värejä, eli halutessaan lapsi voi järjestää näitä värin tai muodon mukaan. Leikkaamisessa - tai siis piirtämisessä - hyödynsin piparimuotteja ja neliöt tein pitkällä tulitikkurasialla. Kuten kuvasta näkyy, tein näitä ennen kesälomareissua useamman sarjan kerralla.


Reiän mittasin napin avulla. Taitoin huopapalan puoliksi, laitoin napin päälle, sormen reunan kohdalle ja leikkasin noin vaan. Toki voi tehdä huolellisemminkin... Mieluummin kannattaa jättää vähän pienemmäksi kuin isommaksi, niin ei mene homma liian helpoksi. Napin koolla voi myös säädellä vaikeutta, isompi on siis helpompi.


Valmiin setin: silkkinauhaan ommellun napin ja huopapalat laitoin pussiin, johon kirjoitin ohjeen päälle.

Nipsu ei ollut tästä kyllä pätkän vertaa kiinnostunut. Tai no - kiinnosti sen verran, että sydän, tähti, kolmio ja laatikko nimettiin, mutta se siitä sitten. Yleensäkään hän ei ole ollut yhtään innostunut lajittelemaan värejä tai juuri mitään muutakaan saati sitten pukemaan itse muuta kuin pipon... Ehkä myöhemmin. Toistaiseksi näissä siis oli meillä äidille enemmän hommaa kuin lapselle, mutta kuulemma tämä on silti toisten mielestä ihan kiva tehtävä.Sivuhuomautus: Muutan taapero-aiheen leikkijä-aiheeksi... Eli jatkossa tekstien luokittelut mennee jatkumolla vauva - leikkijä - isompi lapsi, yritän päivitellä nuo vanhemmatkin vastaamaan tätä.Lisäys:
Unohdin tästä itse ohjeen kokonaan...

Tarvikkeet:
Nappi
Silkkinauhaa (huomioi napin leveys!)
huopaa
piparimuotteja tms
lankaa ja neula
sakset
(Jos haluat siistiä nauhan pään ompelematta: tulitikut tai sytkäri)

Leikkaa silkkinauhasta sopiva pätkä + taitteluvara, jos haluat siistin taustan napille (ei ole pakollista). Nauhan päät voi siistiä sulattamalla varovasti tulitikulla, sytkärillä tai kynttilällä (jos nauhasi on muoviton, onnistuu siistiminen/päättely sulaan kynttilään dippaamalla.) Jos päätät tehdä siistin taustan nauhan nappipäähän, ompele nappi sellaiseen kohtaan, että saat vielä taitettua silkkinauhan kertaalleen ja ommeltua kiinni. Joka tapauksessa, ompele nappi.

Piirrä huopaan piparimuottien avulla kuviot, leikkaa irti. Taita huopapala kahtia, laita nappi päälle niin, että reuna menee napin reikien puoliväliin. Ota huopapalasta ote ulkoreunasta, jolloin saat pidettyä sormen leikkuumerkkinä napin reunan kohdalla. Leikkaa, varo leikkaamasta merkkisormea.

Sekoita huopapalat kirjavaksi läjäksi, laita pussiin, nakkaa laukkuun. Ota esiin ja ohjeista leikkijää tarvittaessa. Nauti kahvista, seurasta ta vaikka vessarauhasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti